11-S, un any… MÉS?

(publicat al DBalears el 8/09/2016)

Diumenge es celebra una nova Diada de Catalunya, en un ambient polític tant a Catalunya com a Espanya més complex d’allò habitual. Un parell de setmanes després de l’11S Puigdemont es sotmetrà a una qüestió de confiança a la qual ja sabem que gaudirà del suport de la CUP, malgrat aquest examen es farà justament per les insuficiències i contradiccions del Govern de la Generalitat per poder liderar de manera òptima el full de ruta sobiranista.

A Espanya no sols la cosa no millora, en el sentit que no hi ha un interlocutor vàlid al govern central predisposat si més no a seure’s a una taula i a parlar del problema territorial (que va més enllà de la qüestió catalana, malgrat aquesta sigui una patata calenta). Ans al contrari: des de Madrid sols falta enviar els tancs i la infanteria. Però apart de la incapacitat dialògica dels principals actors polítics a dreta i esquerra, una de les qüestions que més dificulten la possibilitat d’arribar a acords per conformar govern a Espanya és Catalunya i el seu procés. No crec, com alguns pensen, que si torna governar Rajoy, i/o el PP, amb la crossa o no de Ciudadanos, ens anirà millor per allò de «com pitjor, millor»: no hi haurà ni més consciència revolucionària ni més voluntat ni possibilitat de ser lliures com a pobles, ans al contrari hi haurà més mala política i farem més voltes allà mateix. En definitiva: faríem passes enrere, tant en termes socials com de país.

La sort i l’enveja que a molts mallorquins i mallorquines ens fa el procés català, malgrat la situació d’impasse, és la seva base popular: no surten dos milions de persones al carrer perquè estiguin enganades per TV3. I els polítics, afortunadament, i així hauria de ser sempre, van a remolc del moviment popular. Un moviment que en termes generals, respon tant a la voluntat d’un poble per ser lliure, com a l’esgotament per unes estructures de l’anomenat règim del 78 que d’alguna manera han estat també compartides per les elits del Principat.

Per això pens que si hi ha un punt de fuga per redreçar el procés sobiranista, és prendre nota de les noves correlacions de forces (polítiques), que a més de defensar el dret a decidir, volen canviar les coses des d’abaix. Com a mallorquí d’esquerres i catalanista, m’agradaria que al Principat, independentment de les pressions brutals del govern espanyol, la caverna i bona part dels poders fàctics, les esquerres representades per ERC, la CUP i els Comuns fessin pinya: Catalunya és més roja -o més sobiranistes d’esquerres, si ens posam postmoderns- que mai, i això hauria d’atorgar encara més força a la part político-institucional del procés. No per excloure els convergents, que ja va bé que comparteixin part de l’esperit de ruptura amb el règim, sinó per renovar el moviment amb una base popular i transformadora molt més coherent que l’actual.

Dos dies abans de la Diada d’enguany, el 9, es celebra a Sant Boi el 40è Aniversari de la Diada del 1976. Tindré la sort i l’honor d’ésser-hi en nom de MÉS per Mallorca, a un acte que comptarà justament amb la participació d’ERC, la CUP i Podem, i de destacats membres de la societat civil catalana. La de 1976 fou la primera demostració de força al carrer del poble de Catalunya un cop mort el dictador, però encara amb la dictadura ben viva, i partits com el PSUC i ERC encara eren il·legals i perseguits. D’aquí la importància d’aquesta celebració, i la lliçó del seu èxit, malgrat les adversitats d’aquells temps, que ben segur eren més complicats que no pas els d’ara a pesar de les incerteses.

I aquí, a les nostres Illes, els qui defensam una terra lliure seguirem prenent nota del millor del procés català: el seu caràcter inclusiu, desobedient, alegre i participatiu que dóna sentit als versos de Martí i Pol de què tot està per fer i tot és possible. Condicions de manual per pensar, compartir i encetar un procés propi a casa nostra. Comencem a filar, com la Balanguera, amb la mirada posada al país germà.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>